Adcase medewerker Jolanda

Bereid je alvast voor op de iFz in 2024

Hoewel 2023 nog in volle gang is, komt 2024 al dichtbij. Het nieuwe jaar brengt de invoering van het verplichte digitale berichtenverkeer in de Forensische zorg (iFz) met zich mee. Ben jij er al klaar voor? Je kunt nu al aan de slag met de voorbereidingen.

Het iFz digitaal berichtenverkeer zorgt ervoor dat de communicatie tussen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en zorgorganisaties via VECOZO gaat verlopen, waardoor er geen losse post en e-mails meer nodig zijn. De standaarden die gebruikt worden zijn niet identiek aan de iStandaarden voor ander berichtenverkeer, maar zeker vergelijkbaar. Wat je kunt verwachten zijn berichten zoals het plaatsingsbesluit, Melding Aanvang Zorg (MAZ) en Melding Einde Zorg (MEZ).

Voordelen van de overgang

Maar welke voordelen brengt de overgang met zich mee voor jou als zorgorganisatie?

  • Efficiëntie: In plaats van handmatig berichten overtypen in je ECD, worden deze automatisch ingeladen en verzonden.
  • Nauwkeurigheid: Handmatige invoer brengt fouten met zich mee. Door automatisering waarborg je de juistheid van de binnenkomende gegevens.
  • Controle: Je behoudt een helder overzicht van de ontvangen documenten, bericht statussen en verstuurde reacties.

Verloop van het nieuwe proces

  1. Je krijgt een aanmeldingsbericht via VECOZO.
  2. Je beslist of je zorg kunt bieden aan de cliënt, hiervoor check je het IFZO-portaal.
  3. Geef je beslissing via het digitale berichtenverkeer door aan DJI.
  4. Neem je de cliënt in zorg? Dan volgt er een plaatsingsbericht en stuur je binnen 10 dagen nadat het eerste zorgmoment heeft plaatsgevonden een MAZ-bericht.
  5. Gaat de cliënt uit zorg? Verstuur dan een MEZ-bericht.

Welke stappen kun je zelf al ondernemen? 

Het is aan te raden om je alvast voor te bereiden op het iFz digitaal berichtenverkeer iFz. De voorbereidingen die je als zorgorganisatie moet treffen zijn:

  • VECOZO certificaat: Voor het digitaal berichtenverkeer heb je een VECOZO certificaat nodig.
  • In kaart brengen van cliëntinformatie: Het is aan te raden om voor elke cliënt de informatie van het huidige plaatsingsbericht, MAZ en MEZ in kaart te brengen.

Ga nu van start!

We begrijpen dat 2024 nog ver weg lijkt, maar raden je aan om zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen voor de overstap naar de iFz. Zo ben jij op tijd klaar en kun je, indien nodig, nog schakelen met DJI. Heb je hulp nodig bij de overstap? Adcase helpt je hier graag bij!

Heb je vragen over deze blog?

Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.