adcase review van astrid samen woonzorggrop

Succesvol afgeronde opdracht Woonzorggroep Samen

Onze collega Astrid heeft twee mooie opdrachten als interim zorgmanager en interim manager/coach bij Woonzorggroep Samen succesvol afgerond. Marina van Mil, Directeur Zorg bij Woonzorggroep Samen, gaf een enthousiaste review over Astrid:

“Astrid is tijdens beide opdrachten ervaren als een integere en gedegen leidinggevende die zaken bespreekbaar kan maken op een respectvolle manier. Zij staat voor haar medewerkers (en andere collega’s), maar blijft wel kritisch in de stappen die gezet (gaan) worden”. 

Maar wat heeft Astrid precies gedaan tijdens haar opdrachten? Hoe heeft ze dit aangepakt? En waar staat zij voor in een opdracht? In deze blog neemt Astrid je hier graag in mee! 

Terugblik opdracht vanuit Astrid

“Per februari heb ik twee mooie opdrachten bij Woonzorggroep Samen afgerond. Woonzorggroep Samen is een vooruitstrevende en ambitieuze organisatie met hart voor de ouderenzorg waar thuiszorg, langdurige zorg, revalidatie en behandeling, welzijnsdiensten en dagbesteding geboden wordt in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon.

Ik ben werkzaam geweest op locatie Magnushof in Schagen als interim zorgmanager en interim manager/coach van WSD (Welzijn Services en Diensten)”. 

Uitgangspunt is de visie

“Uitgangspunt is de visie: Woonzorggroep Samen is úw partner bij het ouder worden. Als géén ander begrijpen wij de eigenheid van uw leefwereld. Bij Samen kiest u voor uitstekende kwaliteit in een veilige en prettige woonomgeving, waarbij:

  • we ons actiefinzetten en de handen uit de mouwen steken
  • we steeds weer de verbinding zoeken door open te staan naar de ander
  • we oprechteaandacht geven, die uit ons hart komt.

De leus van de organisatie: Samen lukt het! Bewoners centraal, medewerker op één.

Waarbij voor beide opdrachten geldt: het anders kijken naar de zorgvraag van de bewoners en het daarmee anders organiseren en het anders positioneren van welzijn. Welzijn/welbevinden is van iedereen waarbij de regie zoveel mogelijk bij de bewoner en zijn/haar netwerk gelegd wordt.

Naast het tijdelijk managen van de teams, met aandacht voor ziekteverzuim en financiën, zaten daar ook veranderopdrachten in:

  • Samenvoegen van twee zorgteams, verkleinen zorgafdeling, opbouw en samenwerking van de teams
  • Positionering van welzijn, services en diensten in de nieuwe strategie

Hier heb ik samen met alle betrokkenen in relatief korte tijd mooie slagen in kunnen maken”. 

Energie, positiviteit, flexibiliteit en vertrouwen

“Wat me bij zal blijven uit beide opdrachten is de energie, positiviteit, flexibiliteit en het vertrouwen van medewerkers ondanks alle veranderingen. Door openheid, oprechte aandacht en interesse en duidelijke communicatie heb ik collega’s weer in hun kracht zien komen; Het doel was helder, er ontstond rust, er werden keuzes gemaakt, er kon weer worden gebouwd en er werd gelachen!

Ik kijk terug op een goede tijd bij Woonzorggroep Samen waarbij vanuit de organisatie de ruimte is gegeven om de opdrachten goed over te dragen aan nieuwe vaste collega’s. Dat is voor de continuïteit, maar zeker ook voor de medewerkers erg waardevol”. 

Waar staat Astrid voor in een opdracht?

Een visie, inspiratie en plezier

“Een duidelijke visie, een duidelijk gezamenlijk doel. Als deze er nog niet is, gaan we dit met elkaar vaststellen. Dit vraagt vaak een ontwikkeling van teamleden waarbij medewerkers zicht bewust worden van hun talenten, deze inzetten en elkaar aanspreken om samen het doel te bereiken. Ik geloof dat iedereen daarbij inspiratie nodig heeft: als mens en in het werk. Inspiratie is voor mij de ander raken waardoor mensen in beweging kunnen komen en er energie en plezier is. Waarbij we met elkaar de successen delen en vieren!”

Samen – in verbinding met anderen – er toe doen – beweging

“Echt veranderen doe je samen. Samen is ook echt samen: iedereen doet mee en iedereen telt! Binnen een team en tussen de diverse teams onderling. Samen bouwen aan een team waarvan iedereen zich onderdeel voelt, waarbij je samen het goede gesprek voert. Iedereen draagt bij aan de betekenis van de organisatie. 

Dus binden, ontwikkelen, bouwen, energie voelen en plezier hebben, dat is wie ik ben en waar ik voor sta.

Dat doe ik op mijn eigen manier door open en zonder oordeel met oprechte aandacht te luisteren en verbinding te maken. Ik hou van de combinatie van aandacht voor de ander en samenwerken aan een doel. Ik benoem wat ik zie, stel vragen en coach. Bijvoorbeeld in samenwerkingen of het effect van bepaald gedrag of ingesleten patronen. Ik neem beslissingen waar nodig en zal het maken van een keuze stimuleren en ondersteunen bij medewerkers, waarbij ik uit ga van krachten en talenten van medewerkers. Van nature ben ik positief, daar hoort ook het geven van een compliment bij. Ik ben duidelijk en zal daarbij aandacht hebben voor de persoon. Ik hecht waarde aan contact: gewoon ook omkijken naar elkaar!”

Heb je vragen over deze blog?

Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.