adcase accountant met grijze trui en witte blouse ipad in handen

Wlz-nacalculatie 2021 uitgesteld

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de termijn voor de indiening van de nacalculatie voor zorgaanbieders met een kwaliteitsbudget uitgesteld naar uiterlijk 24 juni 2022. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en ActiZ hadden om uitstel verzocht gezien de complexe verantwoording van het kwaliteitsbudget en de relatie met de coronacompensatie.

Tijdlijnen nacalculatie 2021

Voor de verantwoording van de coronacompensatie en de samenloop daarvan met het kwaliteitsbudget, zijn net als vorig jaar een aantal extra processtappen nodig. Daarom is gekeken naar de haalbaarheid van de indieningstermijnen. De NZa heeft in overleg met ZN en ActiZ besloten de aanleverdatum van de zorgorganisaties met een kwaliteitsbudget 2021 te verlengen tot uiterlijk 24 juni 2022. Er is voor de NZa geen uitstel mogelijk. Voor zorgorganisaties zonder kwaliteitsbudget blijft 1 juni 2022 de uiterste datum voor het tweezijdig indienen van de nacalculatie 2021.

Tijdlijnen verantwoording kwaliteitsbudget

Doordat er uitstel is voor de indiening van de nacalculatie zijn de deadlines voor de aanlevering van de verantwoording voor zorgaanbieders met een kwaliteitsbudget aangepast. Het accountantsprotocol en het rondrekenmodel kwaliteitsbudget 2021 zijn eerder al beschikbaar gekomen. Zorgkantoren hebben de zorgaanbieders geïnformeerd over de tijdslijn van de verantwoording. De hoofdlijn is als volgt:

  • 1 april: Aanlevering realisatie kwaliteitsbudget in Vektis-portaal
  • 15 april: Zorgkantoor koppelt het kwaliteitsbudget terug aan de zorgaanbieder
  • 1 mei: Indiening conceptrondrekenmodel kwaliteitsbudget bij zorgkantoor
  • 15 mei: Indiening gewaarmerkt rondrekenmodel en rapport van feitelijke bevindingen bij zorgkantoor
  • 1 juni: Invullen nacalculatie opgave (NZa-portaal) zorgaanbieders met kwaliteitsbudget
  • 24 juni: Tweezijdige indiening nacalculatie bij NZa door zorgaanbieders met kwaliteitsbudget

Bron: ActiZ

Heb je vragen over deze blog?

Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.